Staatsbosbeheer zoekt boeren voor natuurinclusieve pacht in Drentsche Aa

Algemeen
Een boer maait het gras
Een boer maait het gras

Staatsbosbeheer is op zoek naar agrariërs die willen bijdragen aan natuurinclusieve landbouw in Nationaal Park Drentsche Aa. Vanaf vandaag tot en met 30 juni kunnen belangstellende boeren zich registreren via biedboek.nl. Met deze oproep wil Staatsbosbeheer de natuurwaarden in het gebied versterken en de biodiversiteit vergroten. Agrariërs die de natuur op zowel gepachte als eigen grond willen bevorderen, komen in aanmerking voor deze pacht.

Pachtmogelijkheden en doelstellingen 

Staatsbosbeheer verpacht ongeveer veertigduizend hectare natuurgrond, voornamelijk grasland, aan circa drieduizend pachters. In het Drentsche Aa-gebied wordt de voorkeur gegeven aan boeren die bereid zijn natuurinclusief te werken. Deze aanpak is bedoeld om de natuur te versterken, de totale biodiversiteit in het landelijk gebied te vergroten, en de landbouw een duurzaam economisch perspectief te bieden. De geselecteerde boeren krijgen pachtcontracten aangeboden voor een periode van maximaal 12 jaar, wat hen lange termijn zekerheid biedt. Het belangstellingsproces helpt Staatsbosbeheer om agrariërs te vinden die passen bij de gestelde beheerdoelen voor de diverse natuurtypen.

Natuurinclusieve landbouw en aanmelding 

De natuurinclusieve landbouw in het Drentsche Aa-gebied beoogt het behoud van het cultuurlandschap dat door de eeuwen heen door boeren is gevormd. Staatsbosbeheer werkt samen met agrariërs die natuurwaarden integreren in hun bedrijfsvoering. Boeren die aan de instapvoorwaarden voldoen, kunnen rekenen op steun van Staatsbosbeheer. Deze steun omvat onder andere deelname aan leernetwerk-bijeenkomsten, toegang tot kennis en kunde van Staatsbosbeheer, en pachtcontracten voor een langere periode. Geïnteresseerde agrariërs kunnen hun belangstelling kenbaar maken door het formulier op biedboek.nl in te vullen. Voor vragen over de registratie kunnen ze contact opnemen via e-mail: pachtdrentscheaa@staatsbosbeheer.nl. Meer informatie over het programma en de samenwerking met boeren is te vinden op staatsbosbeheer.nl/natuurinclusiefboeren.

Met dit initiatief zet Staatsbosbeheer zich in voor meer natuurinclusieve landbouw en draagt zo bij aan de transitie van de landbouw in Drenthe. Het bevorderen van biodiversiteit is hierbij niet alleen belangrijk in natuurgebieden, maar ook in de omliggende agrarische gebieden. Partnerschap met pachters staat centraal in deze aanpak, met als doel de natuur te versterken en de landbouw toekomstbestendig te maken.

Heb je meer informatie over dit artikel, wil je foto's opsturen, of klopt er iets niet? Neem contact op met de redactie.