Gemeente Aa en Hunze introduceert chips en barcodes voor afvalcontainers

Algemeen
Containers voor plastic afval
Containers voor plastic afval

De gemeente Aa en Hunze heeft besloten actie te ondernemen tegen het toenemende aantal 'illegale' vuilcontainers in omloop. Naar schatting worden er per legingsronde zo'n 1300 containers langs de straat gezet die daar niet thuishoren, wat resulteert in een overschot van 450 ton afval per jaar. Dit ongewenste gedrag kost de gemeente jaarlijks maar liefst €62.000 extra. Als reactie hierop heeft de gemeente besloten om alle groene, grijze en oranje containers te voorzien van een chip en een barcode, die gekoppeld worden aan het huisadres.

Wethouder Richard Heling legt uit: "Er zijn containers die meerdere keren worden geleegd en containers in gebruik waarvoor geen afvalstoffenvergoeding wordt betaald. De chip moet zorgen voor eerlijkheid en transparantie in het afvalverwerkingsproces."

Het illegaal plaatsen van containers komt vaak voor doordat mensen een gratis tweede container aanvragen voor bijvoorbeeld luiers, maar vergeten deze weer in te leveren zodra ze niet meer nodig zijn. Ook worden containers soms aangeschaft via platforms zoals Marktplaats en belanden containers van omliggende gemeenten stiekem over de grens van Aa en Hunze.

De chip en barcode op de container worden geregistreerd wanneer de vuilniswagen de container optilt. Op die manier kan het systeem controleren of de container al eerder is geleegd en of deze daadwerkelijk tot de gemeente Aa en Hunze behoort. Het aantal kilo's wordt niet geregistreerd; het doel is niet om diftar (betalen per kilogram afval) in te voeren.

Het chippen van de containers zal naar verwachting nog zes weken duren. Vanaf 1 januari 2025 zal het nieuwe afvalsysteem van kracht zijn. De gemeente hoopt hiermee jaarlijks 8 tot 10 euro per huishouden te besparen en streeft ernaar om het landelijke streefbedrag van 100 kilo restafval per inwoner per jaar in 2027 te bereiken, hoewel dit een ambitieus doel is.

Wethouder Heling benadrukt dat de privacy van bewoners niet in het geding komt, aangezien de chips alleen gekoppeld zijn aan het huisadres en geen persoonlijke informatie bevatten.

Heb je meer informatie over dit artikel, wil je foto's opsturen, of klopt er iets niet? Neem contact op met de redactie.