Roldermarkt 2024: Een week vol feest, traditie en vermaak in Rolde

Cultuur
Roldermarkt 2024
Roldermarkt 2024

De Roldermarkt, een van de meest geliefde en traditionele jaarmarkten in Drenthe, is in volle gang en brengt opnieuw duizenden bezoekers naar het charmante dorp Rolde. Dit jaarlijks terugkerende evenement, dat zijn wortels heeft in de middeleeuwen, combineert een rijke historie met modern vermaak. De Roldermarkt biedt een week vol activiteiten voor jong en oud, en is een unieke gelegenheid om de gemeenschap samen te brengen.

Een terugblik op de geschiedenis

De Roldermarkt begon eeuwen geleden als een veemarkt waar boeren en handelaren uit de regio hun vee verhandelden. In de loop der tijd ontwikkelde de markt zich tot een belangrijk sociaal en economisch evenement. Hoewel de veemarkt inmiddels tot het verleden behoort, blijft de Roldermarkt trouw aan haar oorsprong door een verscheidenheid aan lokale producten en ambachtelijke waren aan te bieden. De historische charme van de markt is nog altijd voelbaar, en bezoekers kunnen genieten van demonstraties van oude ambachten zoals mandenvlechten, smeden en houtbewerking.

Hoogtepunten van de Roldermarkt 2024

Dit jaar staat de Roldermarkt in het teken van “Een Oer-Drentse Roldermarkt” en biedt een uitgebreid programma vol activiteiten en attracties voor alle leeftijden. Op donderdag 5 september werd de markt feestelijk geopend met een avond vol muziek en gezelligheid voor iedereen die Rolde een warm hart toedraagt.

Vrijdag 6 september: Sport en spel

De marktweek startte vrijdag met diverse sportieve activiteiten. De ochtend begon met een dansworkshop op het Jan Thieslied voor de jeugd, gevolgd door de Rolder Golfcup. Later op de dag was er de Fruitbedrijf De Marwijkshof Trimloop en de spannende Garage Buisman Meerkamp. De dag werd afgesloten met een feestelijke Après Sport disco om 22:00 uur.

Zaterdag 7 september: Van fjordenkeuring tot feestavond

De zaterdag begon vroeg met een fjordenkeuring en een viswedstrijd. Voor de jonge bezoekers stond de Dikke Bandenrace op het programma, een sportief evenement waarbij kinderen van verschillende leeftijden in verschillende categorieën strijden op hun dikke banden fietsen. 's Avonds trok de Bedrijvenparade door de straten van Rolde, gevolgd door de Harms Rietdekbedrijf Rolde Taptoe om 20:00 uur. De dag werd afgesloten met een feestavond, waar de band THE EUROS gratis optrad en zorgde voor een knallend einde van de dag.

Zondag 8 september: Ontbijt, sport en speurtocht

De zondag begint met het traditionele Roldermarktontbijt om 08:30 uur, gevolgd door het Concours Hippique, waar paardensportliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Voor de kinderen is er een kindermarkt en een speurtocht genaamd het Rolder Ommetje. In de middag wordt een gezellige fietstocht georganiseerd en de dag eindigt met de Dries Rolde Playbackshow, waar de deelnemers hun zangtalent kunnen tonen.

Dinsdag 10 september: Paardenmarkt en goederenmarkt

De afsluitende dinsdag van de Roldermarkt begint al om 06:00 uur met de Rolder Paardenmarkt, een van de oudste tradities van de marktweek. Daarnaast is er een landbouw- en groenbeurs en een goederenmarkt. Voor kinderen zijn er diverse activiteiten op de Kinderbrink, waaronder een kindermeerkamp. De dag biedt ook het Paardenfestijn, met clinics en shows, en een feestmiddag met optredens van onder andere Melrose, Mark Doldersum en DJ Sowiezo.

De Roldermarkt als sociaal en cultureel baken

De Roldermarkt is niet alleen een marktevenement; het is een jaarlijks hoogtepunt voor de gemeenschap van Rolde en omliggende dorpen. Het brengt bewoners samen, versterkt de gemeenschapszin, en biedt lokale ondernemers en ambachtslieden een belangrijk platform om hun producten en vaardigheden te presenteren. De markt speelt een cruciale rol in het bevorderen van de lokale economie en het behoud van culturele tradities.

Met haar unieke combinatie van historie, gezelligheid, handel, en vermaak blijft de Roldermarkt een waardevol en geliefd evenement in Drenthe. Bezoekers kunnen nog tot en met dinsdag genieten van de diverse activiteiten en de unieke sfeer van deze oergezellige jaarmarkt.

Bekijk het volledige programma hier:
https://ovvr.nl/activiteiten/roldermarkt/

Plaats je eigen foto's op onze Facebook pagina:
https://www.facebook.com/rolde.nl

Lees de Roldermarkt krant van 2024:
https://www.schakel.info/reader/23610#p=28

Heb je meer informatie over dit artikel, wil je foto's opsturen, of klopt er iets niet? Neem contact op met de redactie.