Dorpsbelangen Rolde zet zich in tegen sluipverkeer van en naar Assen

Politiek
Verkeersbord Rolde
Verkeersbord Rolde

Vereniging "Dorpsbelangen Rolde" heeft de strijd aangebonden tegen het sluipverkeer dat door Rolde trekt op weg van en naar Assen. Het bestuur van Dorpsbelangen heeft onder andere een petitie gestart om aandacht te vragen voor dit probleem, dat volgens hen de verkeersveiligheid en leefbaarheid van het dorp bedreigt.

Volgens Vereniging Dorpsbelangen Rolde kiest maar liefst 60 procent van het verkeer dat de autoweg N33 zou moeten nemen om naar Assen te gaan, ervoor om door Rolde te rijden. Dit leidt volgens hen tot een aanzienlijke toename van verkeer door het dorp, met alle gevolgen van dien voor de verkeersveiligheid. 

Het probleem van het sluipverkeer door Rolde staat hoog op de agenda van Dorpsbelangen Rolde. De vereniging heeft zich tot doel gesteld om structurele maatregelen te treffen om het sluipverkeer te ontmoedigen en de verkeersveiligheid in het dorp te verbeteren. Om hun standpunt kracht bij te zetten, heeft Dorpsbelangen een petitie gestart waarin ze pleiten voor actie van de gemeente en andere betrokken partijen.

De gemeente Aa en Hunze heeft al enkele maatregelen genomen om de verkeerssituatie in Rolde te verbeteren. Zo zijn er waarschuwingslichten en borden geplaatst bij gevaarlijke oversteekplaatsen, zoals de Asserstraat. Ook wordt er gesproken over het aanleggen van snelheidsremmende maatregelen, zoals slingers in de weg, om het verkeer te dwingen langzamer te rijden.

Echter, Dorpsbelangen vindt dat deze maatregelen niet ver genoeg gaan om het probleem van het sluipverkeer aan te pakken. Ze pleiten voor een integrale aanpak, waarbij niet alleen gekeken wordt naar de Asserstraat, maar ook naar andere doorgaande wegen in het dorp, zoals het gedeelte door het dorpshart tot aan de op- en afritten van de autoweg N33 net buiten het dorp.

Een van de belangrijkste eisen van Dorpsbelangen is het invoeren van snelheidsremmende maatregelen op de doorgaande wegen door Rolde. Voorzitter Ben Ernens van Dorpsbelangen benadrukt het belang van effectieve maatregelen om het sluipverkeer te ontmoedigen: "Pas dan worden auto’s echt ontmoedigd om de weg door Rolde te nemen", aldus Ernens. Hij stelt voor om snelheidsremmende drempels of andere obstakels op de weg te plaatsen om automobilisten te dwingen langzamer te rijden en de verkeersveiligheid te verbeteren.

Daarnaast heeft Dorpsbelangen kritiek op het ontbreken van een rondweg om buurgemeente Assen, dat volgens hen een van de belangrijkste oorzaken is van het sluipverkeer door Rolde. De Rolderkant van de rondweg rond Assen is nooit afgemaakt, waardoor het verkeer gedwongen wordt om door Rolde te rijden. Dorpsbelangen vindt dat Assen hiermee een probleem opzadelt voor Rolde, en roept ook de provincie Drenthe op om hierin een rol te spelen en het probleem aan te pakken.

De strijd tegen het sluipverkeer door Rolde is nog niet gestreden. Dorpsbelangen blijft zich inzetten voor de belangen van de inwoners van Rolde en blijft druk uitoefenen op de gemeente, provincie en andere betrokken partijen om concrete maatregelen te nemen om het sluipverkeer te verminderen en de verkeersveiligheid te verbeteren.

Hier kan je de petitie tekenen: https://petities.nl/petitions/stop-sluipverkeer-door-rolde

Heb je meer informatie over dit artikel, wil je foto's opsturen, of klopt er iets niet? Neem contact op met de redactie.