Ontdek de Schitterende Kerken van Aa en Hunze: Kerkenpad 2024

Cultuur
Jacobuskerk
Jacobuskerk

Dit jaar biedt het Kerkenpad in Aa en Hunze een unieke kans om het prachtige Drentse landschap te verkennen en enkele van de meest indrukwekkende historische kerken in de regio te bezoeken. Het evenement vindt plaats op vier opeenvolgende woensdagen: 17, 24 en 31 juli en 7 augustus. Gedurende deze dagen kunnen bezoekers vijf bijzondere kerken bezichtigen, elk met een rijke geschiedenis en unieke kenmerken.

Historische schatten

De route voert langs vijf kerken, waarvan er drie dateren uit de middeleeuwen. Elke kerk heeft zijn eigen charme en allemaal beschikken ze over een prachtig orgel. De kerk in Rolde, bijvoorbeeld, is beroemd om haar gebrandschilderde ramen en monumentale orgel, en staat op de lijst van rijksmonumenten. De Dorpskerk in Gieten, met zijn indrukwekkende toren en het orgel uit 1894, is een andere highlight. Het Witte Kerkje van Gasselte, idyllisch gelegen aan de rand van de hoge es, biedt een schilderachtig contrast met zijn omgeving. In Anloo vinden bezoekers de Magnuskerk, omgeven door rietgedekte boerderijen en eeuwenoude eikenbomen. Tot slot is er de Dorpskerk van Grolloo, een neoclassicistisch gebouw uit 1853, dat ook op de lijst van rijksmonumenten staat.

Flexibele routes

De route van het Kerkenpad kan te voet, met de fiets of met de auto worden afgelegd, wat het evenement toegankelijk maakt voor iedereen. De totale afstand bedraagt 37 kilometer, maar bezoekers kunnen op elk gewenst punt beginnen en hun route naar eigen voorkeur plannen. Onderweg zijn er talrijke plekken om te pauzeren voor een hapje, een drankje of een picknick. Dankzij de beschikbaarheid van GPS-bestanden wordt navigeren dit jaar nog eenvoudiger.

Lokale gidsen

Van 10:00 tot 17:00 uur zijn er in bijna alle kerken gidsen aanwezig om bezoekers te informeren over de geschiedenis en architectuur van de gebouwen. Deze deskundige gidsen delen graag hun kennis en maken het bezoek nog interessanter.

Plan uw bezoek

Voor meer informatie over de routes en het evenement kunt u terecht op de website van Stichting Behoud Rolderkerk. Hier vindt u ook de GPS-bestanden om uw bezoek optimaal te plannen: Stichting Behoud Rolderkerk.

Heb je meer informatie over dit artikel, wil je foto's opsturen, of klopt er iets niet? Neem contact op met de redactie.