Paardenmarkt Rolde vroeg van start

Cultuur
Roldermarkt Paardenmarkt 2024 in alle vroegte
Roldermarkt Paardenmarkt 2024 in alle vroegte

De Rolder Paardenmarkt, een traditie die zijn oorsprong vindt in de middeleeuwen, begon vanochtend met een levendige start, toen tientallen dieren en enthousiaste handelaren en bezoekers hun opwachting maakten. Wat ooit begon als een eenvoudige veemarkt, is inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdig en sociaal dorpsfeest dat niet alleen de lokale gemeenschap samenbrengt, maar ook bezoekers uit de wijde omgeving trekt.

De jaarlijkse paardenmarkt in Rolde opende vanochtend vroeg haar deuren. Rond 5:45 uur arriveerden de eerste dieren, en was het uitladen van paarden, pony's en ezels al in volle gang. Al snel stroomde de markt vol met een verscheidenheid aan kopers en verkopers: van professionele handelaren tot hobbyisten die hun overtollige pony's wilden verkopen.

De markt trok naast handelaren ook veel nieuwsgierige bezoekers, die de unieke sfeer wilden proeven of op zoek waren naar een nieuw paard. De markt weet een breed publiek aan te spreken, waaronder ook bezoekers zonder een concrete aankoopintentie, die alsnog overstag kunnen gaan bij het zien van een bijzonder dier. Het aanbod was divers, met paarden in alle soorten en maten, evenals pony's en ezels. Tegen zeven uur was de drukte aanzienlijk toegenomen, met naar schatting zo’n 70 tot 80 aanwezige dieren, en de verwachting dat dit aantal gedurende de dag verder zou stijgen. De aanvoer duurt naar verwachting tot een uur of 10.

Een rijke geschiedenis

De oorsprong van de Roldermarkt ligt in de middeleeuwen, toen het een belangrijke veemarkt was voor boeren en handelaren uit de omgeving. Sinds 1785 wordt de markt op de tweede dinsdag van september gehouden en vormt zij dé plek om paarden en veulens te verhandelen. Door de jaren heen heeft de Roldermarkt zich ontwikkeld van een eenvoudige veemarkt tot een veelzijdig dorpsfeest, dat nog steeds zijn historische karakter behoudt. Naast de paardenhandel zijn er ambachtelijke producten te koop en vinden er tal van festiviteiten plaats die de traditie in leven houden.

In de loop der tijd is de markt uitgebreid met een warenmarkt en diverse feestelijke activiteiten, wat het evenement nu een duur van vijf dagen geeft. Deze uitbreiding onderstreept de rijke geschiedenis van Rolde als handelscentrum. Vroeger trokken veehouders van heinde en verre, zelfs uit Groningen, naar de markt om paarden en ander vee te kopen. Tegenwoordig is de Roldermarkt een van de weinige overgebleven paardenmarkten in Drenthe en een van de grootste evenementen in de regio.

Meer dan een markt

De Rolder Paardenmarkt is meer dan alleen een markt; het is een belangrijk sociaal en cultureel evenement voor de gemeenschap. In de afgelopen decennia is het uitgegroeid tot een dorpsfeest voor iedereen, met activiteiten voor jong en oud. Van sportieve uitdagingen zoals de trimloop en de dikke bandenrace, tot gezellige muziekavonden, een bedrijvenparade en een marktontbijt. De betrokkenheid van inwoners, ondernemers, verenigingen en bedrijven is groot, wat bijdraagt aan de levendigheid van het festijn en de band binnen de gemeenschap versterkt. Elk jaar wordt er met enthousiasme gewerkt om deze historische traditie voort te zetten en te laten floreren.

Met een rijke historie en een levendige toekomst blijft de Rolder Paardenmarkt een belangrijk evenement dat de gemeenschap van Rolde en haar bezoekers blijft verbinden.

Ook gevonden op:

Foto's op onze Facebook pagina: https://www.facebook.com/rolde.nl

Heb je meer informatie over dit artikel, wil je foto's opsturen, of klopt er iets niet? Neem contact op met de redactie.
De eerste deal van de dag wordt gesloten
De eerste deal van de dag wordt gesloten
Paarden te koop voor de Rolder molen
Paarden te koop voor de Rolder molen
Een Belgisch Trekpaard veulen op de paardenmarkt
Een Belgisch Trekpaard veulen op de paardenmarkt

Ook interessant