Gemeente Aa en Hunze sluit 2023 af met resultaat van 2,3 miljoen euro

Economie
Spaarpot
Spaarpot

De gemeente Aa en Hunze heeft het boekjaar 2023 afgesloten met een positief financieel resultaat van 2,3 miljoen euro. Dit werd bekendgemaakt na de vaststelling van de Jaarstukken 2023 door het college van de gemeente.

Winst en meerkosten

Volgens wethouder Kiena ten Brink is het positieve resultaat deels te danken aan winst op de grondexploitatie en extra inkomsten uit de algemene uitkering, toeristenbelasting en leges. Echter, de gemeente werd ook geconfronteerd met hogere kosten als gevolg van inflatie en stijgende cao-lonen, wat een impact had op onder andere openbaar groen, zwembaden, sporthallen en zorgkosten.

Belangrijke activiteiten in 2023

In 2023 vierde de gemeente haar 25-jarig bestaan. Ter ere hiervan werd een kunstwerk gemaakt met foto's van inwoners en organisaties, welke een plaats kreeg in de raadzaal. De gemeente heeft zich gericht op het versterken van de relatie met de dorpen, organisaties en inwoners. Dit resulteerde onder andere in de aanstelling van een omgevingsadviseur en een vast aanspreekpunt voor elk dorp.

Daarnaast werden de processen voor meldingen in de openbare ruimte en de telefonische dienstverlening verbeterd, en ging de nieuwe website van de gemeente online. De Hervormingsagenda jeugd kreeg uitvoering door het starten van het Schakelteam Opgroeien, waarin de gemeente samenwerkt met Attenta, Impuls, CKC en PrimAH. Ook werd geïnvesteerd in onderwijs-zorgarrangementen voor leerlingen met specifieke hulpvragen.

Samen met partners gaf de gemeente invulling aan het Gezond en Actief Leven Akkoord en werden twee fondsen ingesteld om minima te ondersteunen. Aa en Hunze was bovendien mede-gastheer van de Nationale Sportweek.

Recreatie en toerisme

Recreatie en toerisme blijven belangrijke sectoren in Aa en Hunze. De gemeente werkte samen met inwoners, ondernemers en recreatie- en natuurorganisaties om een balans te vinden tussen landschap en toerisme. Er werd overleg gevoerd met ondernemers over de inrichting van een toekomstbestendig bedrijventerrein. Het Verkeers- en Vervoersplan werd geactualiseerd, verkeersveiligheid van wegen beoordeeld en het wegtracé Rolde – Anderen opnieuw opgebouwd. Er werd ook ingezet op de aanleg van nieuwe fietspaden en de aanschaf van drie elektrische voertuigen voor de buitendienst.

Woningbouw en vluchtelingen

De gemeente zette stappen in de woningbouwopgave en startte de nieuwbouw van basisschool De Kameleon in Eexterveen na de zomervakantie. Daarnaast werden initiatieven voortgezet voor de opvang en huisvesting van vluchtelingen en statushouders. Met de inwerkingtreding van de nieuwe Omgevingswet werden diverse dorpsinitiatieven financieel ondersteund vanuit het leefbaarheidsfonds.

Toekomstperspectief

Wethouder Kiena ten Brink benadrukt dat ondanks financiële uitdagingen, de gemeente samen met inwoners blijft werken aan een mooi Aa en Hunze. De Jaarrekening staat op de agenda van de raadsvergadering op 27 juni 2024, samen met de Bestuursrapportage 2024 die een tussenstand geeft van de lopende activiteiten. De conclusie is dat de gemeente met het merendeel van haar activiteiten op koers ligt.

Heb je meer informatie over dit artikel, wil je foto's opsturen, of klopt er iets niet? Neem contact op met de redactie.