Stemlokalen nog tot 21:00 uur open voor Europese verkiezingen

Politiek
Een stembiljet wordt ingeleverd
Een stembiljet wordt ingeleverd

Vandaag is het nog mogelijk om tot 21:00 uur een stem uit te brengen voor de Europese Parlementsverkiezingen. Het Europees Parlement speelt een cruciale rol in de besluitvorming binnen de Europese Unie. In Rolde kan ment terecht bij drie stemlokalen.

Peilingen en trends

Volgens de laatste peilingen blijven de grootste middenpartijen, de christendemocraten en sociaaldemocraten, vrij stabiel ondanks een licht verlies. De winst gaat vooral naar conservatieve en radicaal-rechtse nationalisten. Radicaal-links en de liberalen lijken zetels te verliezen.

Hieronder een overzicht van de peilingen:

FractieHuidig aantal zetelsGepeilde zetelsVerschil
Europese Volkspartij (EPP)187180-7
Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D)146136-10
Renew Europe (liberaal)10285-17
Groenen/Europese Vrije Alliantie (G/EFA)7255-17
Europese Conservatieven en Reformisten (ECR)6876+8
Identiteit en Democratie (I&D)6385+22

Betekenis van de peilingen

De peilingen suggereren dat de traditionele grote coalitie van christendemocraten en sociaaldemocraten geen meerderheid meer zal hebben. Dit betekent dat een derde partij nodig zal zijn om een meerderheid te vormen. Mogelijke coalitiepartners zijn de liberalen, groenen of conservatieven.

Opkomstcijfers

De opkomstcijfers laten een stijgende trend zien. Om 15:45 uur had 23 procent van de stemgerechtigden hun stem uitgebracht, hoger dan de 19 procent rond dezelfde tijd in 2019. Dit toont een groeiende interesse in de Europese Parlementsverkiezingen vergeleken met voorgaande jaren.

Stemmen in Rolde

Als je nog niet gestemd hebt, is er nog tijd om je stem uit te brengen. Hieronder de locaties in Rolde en omstreken:

  • Ontmoetingscentrum Boerhoorn: Zuides 50, Rolde
  • Verzorgingscentrum Hendrik Kok: De Ziel 86, Rolde
  • De Trans: Stroetenweg 15, Nooitgedacht

Stemmen op Nederlandse partijen

Bij de verkiezingen stem je op Nederlandse partijen. Deze Nederlandse partijen maken deel uit van hun respectievelijke Europese fracties en vertegenwoordigen zo de Nederlandse belangen en standpunten op het Europese toneel.

  • Europese Volkspartij (EPP): Het CDA is lid van deze centrum-rechtse fractie in het Europees Parlement.
  • Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D): De PvdA maakt deel uit van deze sociaal-democratische fractie.
  • Renew Europe (liberaal): D66 is lid van deze liberale fractie in het Europees Parlement.
  • Groenen/Europese Vrije Alliantie (G/EFA): GroenLinks maakt deel uit van deze fractie, die zich richt op groene en regionale kwesties.
  • Europese Conservatieven en Reformisten (ECR): De fractie waarin de ChristenUnie is vertegenwoordigd, samen met andere conservatieve en eurosceptische partijen.
  • Identiteit en Democratie (I&D): Hierin zijn onder andere de PVV en Forum voor Democratie (FvD) vertegenwoordigd, naast andere nationalistische en eurosceptische partijen.

 

Heb je meer informatie over dit artikel, wil je foto's opsturen, of klopt er iets niet? Neem contact op met de redactie.
Kaart met stemlokalen in Rolde
Kaart met stemlokalen in Rolde

Ook interessant