Herinrichting Asserstraat moet verkeersveiligheid in Rolde verbeteren

Politiek
Kruising Asserstraat / Tumuliboslaan, Rolde
Kruising Asserstraat / Tumuliboslaan, Rolde

De herinrichting van de Asserstraat staat centraal in de plannen om de verkeersveiligheid in Rolde te verbeteren. De gemeente Aa en Hunze en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV hebben recentelijk schetsen gepresenteerd die ingrijpende veranderingen voor de Asserstraat voorstellen.

Arno van der Enden van Royal HaskoningDHV benadrukt de noodzaak van deze herinrichting: "Er wordt te hard gereden, is te veel verkeer en het moet veiliger voor fietsers en voetgangers." De eerste stap in het plan is het verminderen van de snelheid op de Asserstraat door de weg om te vormen tot een 30-kilometerzone. Daarnaast zullen de toegangsborden van Rolde iets meer naar binnen worden geplaatst en komt er een doorlopende hobbel in het midden van de weg om de snelheid te verlagen.

Volgens Van der Enden moet de herinrichting van de Asserstraat ook een visuele impact hebben op automobilisten. "De hobbel in het midden van de weg is 'overrijdbaar', maar wel waarneembaar. Dat alles moet zorgen voor een ander gevoel als je het dorp in rijdt."

Ben Ernens, voorzitter van Dorpsbelangen Rolde, reageerde positief op de voorgestelde maatregelen: "Ik zie dat het is gelukt bewust vertragende maatregelen te realiseren. Daar ben ik zeker blij mee." Ernens benadrukt echter dat de bescherming van fietsers nog verbeterd moet worden. "Zij krijgen niet altijd op de juiste wijze rugdekking, als zij zich tussen het autoverkeer moeten mengen."

Ernens pleit ook voor een integrale aanpak van de verkeersproblematiek in het hele dorp. "Ik zou het waarderen als Royal Haskoning van de gemeente opdracht krijgt om alles in één keer te doen."

Een ander belangrijk aspect van de herinrichting betreft de kruising van de Asserstraat met de Tumuliboslaan. Hier werden in december vorig jaar al tijdelijke maatregelen getroffen, zoals een waarschuwingsbord met verkeerslichten en een adviessnelheid van 40 kilometer per uur. Hoewel er plannen waren om zes eiken langs de weg te kappen om het zicht te verbeteren, blijven deze bomen in het voorlopig ontwerp staan. Van der Enden legt uit dat de straat zelf verlegd zal worden om de veiligheid te verhogen.

Christa Schaap van de gemeente Aa en Hunze benadrukt dat het huidige ontwerp nog voorlopig is. "We zitten nog aan het begin," zegt Schaap. Ze benadrukt het belang van verdere dialoog met de inwoners: "We moeten dit nog veel vaker doen, om het goede gesprek te voeren. We willen het hoogst haalbare, zodat iedereen zich op een manier vertegenwoordigd voelt in de plannen."

De plannen voor de herinrichting maken deel uit van het bredere mobiliteitsplan van de gemeente Aa en Hunze, dat in september zal worden besproken. "Het is nu aan de gemeente zelf om met een definitief ontwerp te komen, waar ook de gemeenteraad nog wat van moet vinden," aldus Ernens. Schaap geeft aan dat er nog flink wat werk aan de winkel is voordat er daadwerkelijk veranderingen zichtbaar zullen zijn. "We gaan de Asserstraat op acht plekken aanpakken. Daar moet flink wat geld voor beschikbaar worden gesteld. Ik hoop dat we over twee jaar meer weten en naar een definitief ontwerp gaan."

Dorpsbelangen Rolde blijft zich inzetten voor de belangen van de inwoners en blijft druk uitoefenen op de gemeente en andere betrokken partijen om concrete maatregelen te nemen om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Heb je meer informatie over dit artikel, wil je foto's opsturen, of klopt er iets niet? Neem contact op met de redactie.
Verkeersbord Rolde
Verkeersbord Rolde
Asserstraat, Rolde
Asserstraat, Rolde

Ook interessant