Zwemplas 't Nije Hemelriek voorlopig gesloten door brand

Algemeen
Zwemplas afgeslopen na brand Restaurant 't Nije Hemelriek
Zwemplas afgeslopen na brand Restaurant 't Nije Hemelriek

De nasleep van de verwoestende brand bij restaurant 't Nije Hemelriek blijft zichtbaar, door de vervuiling van de laastgelegen zwemplas en het strand. Staatsbosbeheer is momenteel bezig met opruimwerkzaamheden, waarbij werknemers verschroeide restanten opruimen en isolatiemateriaal uit de bomen verwijderen.

Zwemplas en strand gesloten

Zwemplas 't Nije Hemelriek blijft voorlopig gesloten. Het water is vervuild door roet en kleurt zwart. De toplaag van het strand is gisteren afgegraven en wordt gereinigd. De laag zand die hierdoor bloot is komen te liggen is schoon. Boswachter Linde Veldhoen roept nog wel op om het strand te vermijden, zodat het opruimteam ongestoord kan werken. Bezoekers worden doorverwezen naar de nabijgelegen zwemplas 't Gasselterveld, die wel open en schoon is.

Mogelijk leegpompen van de plas

Het leegpompen van de zwemplas 't Nije Hemelriek, om die te kunnen reinigen, is een van de opties die wordt bezien. Dit is mogelijk door een bestaande pomp tussen 't Nije Hemelriek en 't Gasselterveld. Deze pomp wordt normaal gebruikt om tijdens hete zomerdagen water van 't Gasselterveld naar 't Nije Hemelriek te pompen. Of het veilig is om de zwemplas nu leeg te pompen, en wat hiervan de gevolgen zouden zijn, moet nog worden bepaald.

Het waterschap heeft op 12 juni monsters van het water en de bodem afgenomen om de kwaliteit te onderzoeken. De provincie zal uiteindelijk beslissen of en wanneer het zwemwater weer vrijgegeven kan worden, aangezien zij eindverantwoordelijk zijn.

Beperkte effecten op de natuur

Volgens Hans Alting, woordvoerder van Staatsbosbeheer, zijn de effecten op de natuur rondom 't Nije Hemelriek beperkt. De huidige werkzaamheden en de resultaten van het water- en bodemonderzoek zullen bepalen hoe snel de zwemplas weer veilig toegankelijk kan worden.

Heb je meer informatie over dit artikel, wil je foto's opsturen, of klopt er iets niet? Neem contact op met de redactie.
Zwemwater kleurt zwart na brand Restaurant 't Nije Hemelriek
Zwemwater kleurt zwart na brand Restaurant 't Nije Hemelriek

Ook interessant