Stormschade houdt drentse bossen onbegaanbaar

Algemeen
Stormschade in het bos
Stormschade in het bos

Op 24 augustus werd Drenthe getroffen door hevig noodweer, met als gevolg aanzienlijke schade in verschillende natuurgebieden. Vooral het Dwingelderveld en de boswachterij Gieten-Borger zijn zwaar getroffen. Omgewaaide bomen, afgebroken takken en gevaarlijk loshangend gebladerte zorgen ervoor dat veel wandel-, fiets- en ruiterpaden nog onbegaanbaar zijn.

Dwingelderveld: Grote ravage en gesloten paden

In het Dwingelderveld is de schade het grootst. Omgevallen eiken, beuken en grove dennen blokkeren veel paden, vooral ten noorden van de Spierigerweg. Diepe gaten in fietspaden, veroorzaakt door de wortels van omgevallen bomen, maken het nog gevaarlijker. Veel wandel- en ruiterpaden zijn onbereikbaar door afgebroken takken die nog in de bomen hangen en plotseling kunnen vallen. Staatsbosbeheer is druk bezig om de schade te herstellen, maar door de omvang van de ravage blijven diverse paden voorlopig gesloten. Het is niet mogelijk om omleidingsroutes in te stellen vanwege de wijdverspreide schade.

Gieten-Borger: Voorzichtig herstel

Ook de boswachterij Gieten-Borger heeft aanzienlijke schade opgelopen, vooral aan de westzijde van de Houtvester Jansenweg. Wandelaars worden dringend geadviseerd om het gebied te vermijden totdat alle loshangende takken en omgevallen bomen zijn opgeruimd. De mountainbikeroute is grotendeels weer toegankelijk, behalve voor een kleine omleiding aan de oostkant van het Gasselterveld. Staatsbosbeheer verwacht dat de meeste wandelpaden in Gieten-Borger tegen de tweede helft van september weer open zullen zijn.

Onzekerheid over herstelperiode

Hoewel er hard wordt gewerkt aan het opruimen van de schade, is het moeilijk te zeggen hoe lang dit nog zal duren. De verwachting is dat de fietspaden in het Dwingelderveld tegen het einde van het komende weekend weer toegankelijk zullen zijn, maar veel andere paden kunnen tot eind september of zelfs langer afgesloten blijven. In boswachterij Gieten-Borger is het herstelproces waarschijnlijk eerder voltooid.

Staatsbosbeheer roept recreanten op om de getroffen gebieden voorlopig te vermijden en gehoor te geven aan eventuele aanwijzingen of afzettingen in de bossen. Pas als de herfstkleuren zichtbaar worden, kunnen bezoekers weer genieten van de natuur in deze prachtige Drentse bossen.

Heb je meer informatie over dit artikel, wil je foto's opsturen, of klopt er iets niet? Neem contact op met de redactie.