Rolder zandverstuiving
De Rolder Zandverstuiving, een historische trekpleister, heeft door de jaren heen vele doeleinden gediend. Van feestjes tot sportevenementen en schoolreisjes, deze plek heeft altijd een speciale plaats ingenomen in het hart van velen. Zelfs Groninger kinderen kwamen massaal per trein naar Rolde om te spelen in de verstuiving en te genieten van lekkernijen bij de kiosk van uitbater Plest. Een opmerkelijk feit uit vervlogen tijden: in de jaren 60 werd hier zelfs autocross gehouden.
Herstel van de Rolder Zandverstuiving
In 2016 werd besloten om de Rolder Zandverstuiving nieuw leven in te blazen. Jaren van verwaarlozing hadden ervoor gezorgd dat de herinnering aan deze plek vervaagde, bedolven onder ongewenste begroeiing in het bos van de Boerdennen. Dit was een doorn in het oog van veel Roldenaren, waardoor verschillende lokale organisaties de handen ineen sloegen. De Boermarke Rolde, de Stichting Dorpsbelangen Rolde en het Rolder Historisch Gezelschap werkten samen om de verwaarlozing aan te pakken en de historische waarde van de Zandverstuiving te herstellen. Grondig terreinonderzoek werd uitgevoerd om een zorgvuldig herstel te garanderen, gezien de rijke geschiedenis van deze plek.
De veranderingen door de tijd
De geschiedenis van de Rolder Zandverstuiving weerspiegelt veranderingen door de eeuwen heen. Eeuwenlang kende Drenthe talrijke zandgronden waar de wind vrij spel had, inclusief Rolde waar zelfs de huidige Brink in het centrum bedekt was met zand. Dit zorgde voor overlast voor het dorp en de boeren. De Boermarke, als eigenaar van deze gronden voor algemeen gebruik, stelde speciale Zandheren aan om de gevolgen van verstuivingen te beperken. Door de tijd heen verdween het zand langzaam door bosaanleg en intensievere landbouw, waardoor vruchtbare grond het zand bedekte en de natuur haar gang kon gaan. Echter, deze plek kende ook donkere tijden, zoals tijdens de nationaal-socialistische periode, waarbij massabijeenkomsten plaatsvonden, waaronder die van de Nationaal Socialistische Beweging (NSB), met prominenten als Mussert die hier sprak.