De Boerhoornblazer
Het standbeeld van de boerhoornblazer vertegenwoordigt een diepgewortelde traditie in Drenthe, waarbij de boerhoorn een belangrijk communicatiemiddel was in de geïsoleerde dorpen van de regio. Het beeld staat symbool voor het naoberschap en de gemeenschapszin die kenmerkend zijn voor het Drentse platteland.
De oorsprong
In vroegere tijden, toen communicatiemiddelen beperkt waren, vervulde de boerhoorn een cruciale rol in het dagelijks leven van de lokale gemeenschap. Wanneer de roep van de boerhoorn door het dorp weerklonk, wist iedereen dat er iets bijzonders aan de hand was. Het geluid van de hoorn verzamelde de boeren bijeen, of het nu was om gezamenlijk een taak te vervullen, een belangrijke beslissing te nemen, of om te reageren op noodsituaties zoals brand of andere calamiteiten.
De bijeenkomsten werden vaak gehouden op speciale plekken in het dorp, zoals onder een eikenboom, op de bleek bij een boerderij, of op de brink. De belangrijkste boer werd gekozen als hoornboer en had de verantwoordelijkheid om de boerhoorn te gebruiken als startsein voor belangrijke gebeurtenissen, zoals de aanvang van de korenoogst.
Eerbetoon
Het standbeeld van de boerhoornblazer is een eerbetoon aan deze oude traditie en werd op 10 september 1985 geschonken door het gemeentebestuur van Rolde aan de Boermarke Rolde ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Rolder Markt. Het beeld, vervaardigd door E.H. van Dulmen Krumpelman uit Rolde, vangt het moment van de hoornblazer in een tijdloze en authentieke setting, waarbij hij zijn boodschap overbrengt aan de gemeenschap.