Voormalig gemeentehuis

Closeup voormalig gemeentehuis Hoofdstraat 11
Closeup voormalig gemeentehuis Hoofdstraat 11

Het verhaal van de oude gemeentehuizen van Rolde weerspiegelt de evolutie van een dorp, van zijn vroege administratieve bescheidenheid tot zijn latere groei en verandering. Vanaf het bescheiden begin op Hoofdstraat 25, via de uitbreiding naar Hoofdstraat 11 tot het laatste onderkomen op Grote Brink 3, elk gemeentehuis draagt bij aan het verhaal van Rolde's gemeenschap en bestuurlijke ontwikkeling:

Hoofdstraat 25

1797 - 1918

Het eerste gemeentehuis van Rolde, ooit gehuisvest op Hoofdstraat 25, markeert een belangrijk stukje geschiedenis van het dorp. Het pand, gebouwd in 1797 door Sicco Tjassens, fungeerde als het administratieve centrum van de gemeente. Vóór de bouw van dit gebouw kwam het gemeentebestuur op verschillende locaties bijeen, omdat er nog geen vast onderkomen was.

Gelegen op de splitsing van de Hoofdstraat, Gieterstraat en de Grolloërstraat, was het gemeentehuis een herkenbaar en centraal punt in Rolde. Hier werden belangrijke beslissingen genomen en administratieve taken uitgevoerd die het dagelijks leven van de inwoners van Rolde beïnvloedden.

Hoofdstraat 11

1918-1974

Omdat het pand aan nummer 25 te klein werd, werd in 1918 een nieuw pand gebouwd volgens het ontwerp van architect J. Neisingh uit Assen. Het gebouw diende als gemeentehuis met daaraan gekoppeld een conciërgewoning, en het was een representatief voorbeeld van de traditionalistische stijl die destijds gangbaar was. Na de opening van een nieuw gemeentehuis in 1974 werd het pand omgevormd tot een woning met kantoorruimte. Tijdens een interne verbouwing in 1936 werd aan de achterzijde een arrestantenlokaal toegevoegd, dat later weer is afgebroken. Ook werd in de tuin een houten bijgebouw opgericht voor de opslag van brandstoffen.

Het gemeentehuis is gebouwd op een rechthoekige grondslag en heeft een enkele bouwlaag. Het wordt gekenmerkt door een schilddak met verbeterde Hollandse pannen, waarbij het dak een holle knik heeft. Op de beide uiteinden van de noklijn bevinden zich schoorstenen met kappen, terwijl een achtkantige dakruiter het geheel bekroont, de wanden van de ruiter zijn voorzien van natuursteen-leien en de helm is bedekt met koperen leien. De gevels zijn voorzien van pilasters, spaarvelden voor de vensters en gemetselde dakkapellen. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld, met een natuurstenen stoep, dubbele paneeldeuren en een houten luifel gedragen door sierlijk bewerkte klossen.

Binnenin het gebouw bevinden zich -onder andere- drie schouwen,, waarvan sommige zijn voorzien van antieke geglazuurde tegeltableaus. Een aantal originele deuren met bijbehorende omlijsting is bewaard gebleven.

Het voormalige gemeentehuis van Rolde is vanwege zijn cultuurhistorische betekenis van belang, als getuige van de regionale bestuurlijke ontwikkelingen en de bouw van gemeentehuizen in die tijd. Ook zijn de architectonische kenmerken, het materiaalgebruik en de gaafheid van het gebouw van waarde, evenals de beeldbepalende kwaliteit die het pand heeft.

De pin naast dit artikel leidt naar dit gemeentehuis.

Grote Brink 3

1974 - 1998

Het laatste gemeentehuis van Rolde bevond zich aan de Grote Brink 3 en was oorspronkelijk het pand van de voormalige lagere landbouwschool. Dit gebouw, dat in 1952 werd opgericht, heeft bijna vijfentwintig jaar dienst gedaan als gemeentehuis voordat het werd overgedragen aan De Trans, een stichting die zich richt op de zorg en begeleiding van verstandelijk gehandicapten. Na de verhuizing van de gemeente naar dit pand werd het voormalige gemeentehuis aan de Hoofdstraat 11 in 1974 verkocht.

Met de samenvoeging van verschillende gemeenten in 1998 kwam Rolde onder de gemeente Aa en Hunze te vallen. Het gemeentehuis van deze nieuwe gemeente bevindt zich echter niet in Rolde, maar in Gieten. Hoewel het oude gemeentehuis niet langer een rol speelt in het bestuurlijke centrum van Rolde, blijft het een herinnering aan de tijd waarin het dorp zijn eigen lokale bestuur had.

Voormalig gemeentehuis Hoofdstraat 11
Voormalig gemeentehuis Hoofdstraat 11
Voormalig gemeentehuis Hoofdstraat 25
Voormalig gemeentehuis Hoofdstraat 25
Voormalig gemeentehuis Hoofdstraat 25
Voormalig gemeentehuis Hoofdstraat 25