Kamp Westerbork

Reconstructie van hut op Kamp Westerbork
Reconstructie van hut op Kamp Westerbork

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een plek waar de geschiedenis op een dynamische en interactieve manier tot leven komt. Voor veel bezoekers is het een ontroerende ervaring. Het centrum richt zich op de persoonlijke verhalen van de 102.000 slachtoffers die via kamp Westerbork zijn weggevoerd. Dit maakt de gruwelijkheden van de Holocaust tastbaar en persoonlijk. Het centrum streeft ernaar om deze verhalen levend te houden en van actuele betekenis te voorzien, waarbij het zich ontwikkelt tot een internationaal kenniscentrum over oorlogserfgoed, met een bijzondere focus op de Jodenvervolging.

Door de ogen van ooggetuigen

Elke laatste zondag van de maand in 2024 biedt het Herinneringscentrum een unieke kans om te luisteren naar de verhalen van ooggetuigen. Deze lezingen zijn bijzonder waardevol omdat ze eerstehands ervaringen delen over de Tweede Wereldoorlog. Voor velen is het een zeldzame mogelijkheid om direct in contact te komen met mensen die de verschrikkingen van de oorlog hebben meegemaakt en hun persoonlijke verhalen te horen. Dit geeft een diepere en meer emotionele laag aan het bezoek.

Voor jong en oud: Speciale routes

Het Herinneringscentrum heeft ook gedacht aan jongere bezoekers. Kinderen vanaf zes jaar kunnen samen met hun (groot)ouders een speciale route volgen. Op deze route staan luisterpalen opgesteld, waarin fragmenten te horen zijn uit het boek Kinderen met een ster van Martine Letterie. Dit maakt het voor kinderen begrijpelijk en invoelbaar wat er zich in het kamp heeft afgespeeld, en biedt (groot)ouders de kans om deze zware geschiedenis op een toegankelijke manier met de kleintjes te delen.

Durchgangslager Westerbork: De Expositie

De expositie in het Herinneringscentrum vertelt het verhaal van kamp Westerbork vanuit verschillende perspectieven. Bezoekers leren niet alleen over de slachtoffers, maar ook over de bewakers, de treinbestuurders, de buren, en de mensen die hielpen bij onderduik en ontsnapping. Deze diversiteit aan verhalen biedt een compleet beeld van het leven in en rond het kamp. Het maakt duidelijk hoe wijdverspreid de impact van het kamp was en hoeveel verschillende mensen ermee te maken hadden.

Het voormalige kampterrein

Op ongeveer drie kilometer van het Herinneringscentrum ligt het voormalige kampterrein. Hoewel de laatste barakken in 1971 werden afgebroken, is het terrein begin jaren negentig opnieuw ingericht om de geschiedenis zichtbaar te maken. Taluds en reconstructies geven de grootte en plaats van enkele barakken aan, en de oorspronkelijke paden en wegen zijn opnieuw aangelegd. Voor veel bezoekers is het zien van deze fysieke reconstructies een aangrijpende ervaring. Verschillende monumenten op het terrein dienen als stille getuigen van de verschrikkingen die hier plaatsvonden.

Bezoekinformatie

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork biedt een indrukwekkende en educatieve ervaring die bezoekers van alle leeftijden aangrijpt. Het centrum en het kampterrein zijn goed bereikbaar en bieden diverse voorzieningen voor bezoekers. Voor wie meer wil weten over de Jodenvervolging en de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, is een bezoek aan Kamp Westerbork een absolute aanrader.

Een bezoek aan Kamp Westerbork is niet alleen een reis door de geschiedenis, maar ook een moment van bezinning en herinnering aan de verschrikkingen van het verleden. Het nodigt uit tot reflectie en biedt een diepere waardering voor vrijheid en menselijkheid.

Noot van de redactie van Rolde.nl

Een bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork kan een emotioneel beladen ervaring zijn. Het is belangrijk om je hierop voor te bereiden en om rekening te houden met de kwetsbaarheid van jezelf en anderen. Het centrum biedt ondersteuning aan bezoekers die emotioneel geraakt worden tijdens hun bezoek.

Entree

Kinderen: 0 tot 6 jaar: Gratis
Jeugd: 6 tot 18 jaar: € 6,75
Volwassenen: vanaf 18 jaar: € 13,50
Veteranen: Gratis

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag en zondag: 11:00 - 17:00 uur

Feestdagen: 11:00 - 17:00 uur
4 mei: 10:00 - 19:00 uur