Hunebedcentrum Borger

Het hunebedcentrum te Borger
Het hunebedcentrum te Borger

Het Hunebedcentrum, gelegen in het Drentse Borger, biedt een fascinerende reis terug in de tijd, naar het tijdperk van de hunebedbouwers, ook wel bekend als de trechterbekercultuur. Dit centrum is een ware schatkamer voor iedereen die geïnteresseerd is in prehistorie en archeologie.

Het leven van de hunebedbouwers

Bij binnenkomst begint de ontdekkingstocht met een uitgebreide expositie over de hunebedbouwers. Deze tentoonstelling biedt een diepgaand inzicht in hoe onze voorouders meer dan 5.000 jaar geleden woonden, werkten en hun rituelen uitvoerden. Films, vitrines met trechterbekers, diorama’s en interactieve spellen brengen de geschiedenis tot leven. Bezoekers kunnen zich verdiepen in de leefwijze van deze vroege landbouwers en begrijpen hoe en waarom ze de indrukwekkende hunebedden bouwden.

Oerverhalen-app: Een multimediaal avontuur

Om de ervaring nog rijker te maken, is er de Oerverhalen-app. Deze multimediale tour biedt toegang tot 200 verhalen verspreid over het gehele terrein van het Hunebedcentrum. Met behulp van video’s, teksten en oude foto’s krijgen bezoekers een nog beter beeld van de Oertijd. In de expositie zijn bordjes te vinden met nummers die corresponderen met de nummers in de app, Bij binnenkomst ontvangt u daarvoor een code. Deze verhalen zijn niet alleen in de expositie te vinden, maar ook in het Oertijdpark, de Keientuin en bij het grootste hunebed.

Topstukken van het Hunebedcentrum

Het Hunebedcentrum herbergt enkele buitengewone stukken uit de Nederlandse geschiedenis. Het absolute hoogtepunt is het grootste hunebed van Nederland, het oudste monument van het land en een essentieel onderdeel van het Nederlandse geschiedenisonderwijs. Andere topstukken die niet gemist mogen worden zijn: het gereconstrueerde huis van een familie van hunebedbouwers, de akkers waar ze hun gewassen verbouwden, de trechterbeker en de geslepen bijl. Deze objecten geven een levendig beeld van het dagelijkse leven en de vaardigheden van de hunebedbouwers.

Het grootste hunebed

Een bezoek aan het grootste hunebed, dat direct naast het Hunebedcentrum ligt, maakt diepe indruk. Na de expositie bezocht te hebben, kijkt men met nog meer bewondering naar de prestaties van de hunebedbouwers. Dit monumentale bouwwerk getuigt van de ingenieuze technieken en de immense inspanningen van onze voorouders.

Oertijdpark en Hondsrug UNESCO Geopark

Naast de expositie biedt het Hunebedcentrum ook een verkenning van 150.000 jaar geschiedenis in het Oertijdpark en de Hondsrug UNESCO Geopark Expositie. Deze gebieden laten zien hoe het landschap zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld en welke invloed de mens daarop heeft gehad.

Wandelen en fietsen in Drenthe

Na een bezoek aan het museum is er de mogelijkheid om de opgedane kennis verder te verkennen in het Drentse landschap. Het Hunebedcentrum biedt gratis wandel- en fietsroutes aan die bezoekers meenemen langs de sporen van de Oertijd. Deze routes zijn ook digitaal beschikbaar op de website van het Hunebedcentrum, zodat iedereen op eigen tempo het prachtige Drentse landschap met zijn rijke geschiedenis kan ontdekken.

Een bezoek aan het Hunebedcentrum is een leerzame en indrukwekkende ervaring die een uniek inzicht biedt in het leven van de vroegste bewoners van Nederland. Het centrum weet op een boeiende manier de geschiedenis tot leven te brengen en laat zien hoe de nalatenschap van de hunebedbouwers nog altijd zichtbaar is in het moderne landschap.

Entree

Kinderen (0 t/m 3 jaar): Gratis
Jeugd (4 t/m 11 jaar): € 7,50
Volwassenen: € 14,50

Openingstijden

  • Maandag: Gesloten*
  • Dinsdag t/m Vrijdag: 10:00 tot 17:00 uur
  • Zaterdag en Zondag: 11:00 tot 17:00 uur

* Op maandagen is het Hunebedcentrum alleen geopend in de schoolvakanties. Daarnaast is het Hunebedcentrum ook geopend op officiële feestdagen (behalve op 25 december, 31 december en 1 januari)

2 wolven verslinden een rund
2 wolven verslinden een rund